Hari ini 23 June 2012 sy dan kawan2 serumah buat resipi sendiri. Sy teringin nk mkn ayam kicap sejak minggu lepas tp still x lepas2. Pagi td kuar g Giant KJ (giant kecik) beli brg dapo. G ngan Bibi my roomate. Belilah ayam (rips) 3 ketul RM3.77 (murah x?)..heheh...Ari ne abis RM44.10...adoii...!!! Xpe utk perot sendiri jugak..huhuhu...so masaklah ayam..ne ha hasilnya...
Yummy.....Yummy...Yummy....!!!!!!!! (Bibi bg nama ayam ne Ayam Kicap Darul Takzim)
Bahan-bahannya (so simple tp sedap...hahah..puji diri sendiri plak...heheh)
- 3 ketul ayam (rips)
- 2 biji bawang besar
- 1 biji bawang besar (kaler kuning tu xtahu nama dia..hehe..)
- 10 biji cili
- Sedikit halia
- Garam
- Gula
- Sos Tiram
- Serbuk lada hitam
Cara Membuatnya (...cam chef lak...)
- Kisar bawang merah, cili dan halia. Tumis sekali terus. Tumis sampai ade bau. Masukkan ayam (ayam tu potong tau. Saiz dia terpulang pd anda)
- Kacau dan biarkan ayam mendidih. Tambah air sikit bio ayam tu masak dan empuk
- Masukkan garam secukup rase then masukkan gula / Pak Ajinamoto
- Bila ayam tu dh mcm nk masak / empuk masukkan sos tiram dan lada hitam then masukkan kicap (kalau nk ayam tu itam legam masukkan kicap banyak sikit)
- Jangan lupe rase
- Bila ayam dh nk masak masukkan bawang kaler kuning tu..jgn masukkan sebiji tu. Potong bulat2 then masukkan.
- Name resipi ne ayam kicap sos tiram kn jd rase sos tiram dan kicap tu kena sekata
- Pastikan ayam betul2 masak
- Dh masak sila keluarkan ayam tu dr Kuali sebab lepas ne kawan sy Bibi nk masak resipi dia...hehehe
Kat bawah ne resipi kawan sy Bibi....
Kari Ayam Dibawah Bayu
Kubis goreng Darul Aman
Nama masakan ne diberikan oleh kawan sy. Bunyinya agak pelik kan...hehehe...Ayam Darul Takzim sebab sy org Johor. Kari Ayam Dibawah Bayu sebab Bibi orang Sabah then Kubis Goreng Darul Aman sebab kawan sy Ina dr Kedah....hahah...sume ada wakil...makan ramai-ramai memang sedap and best. Tak caye cer try....!!